Kalkense meersenforum

Natuurpunt Scheldeland
 
IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  Inloggen  

Deel | 
 

 Natuurpunt Persbericht: vogeltrek in een dipje

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Peter Claus
Admin
avatar

Aantal berichten : 298
Registration date : 11-10-06

BerichtOnderwerp: Natuurpunt Persbericht: vogeltrek in een dipje   wo okt 25, 2006 9:58 pm

Contact: Koen Leysen, koen.leysen@natuurpunt.be, 0497-44 20 29
Onderwerp: vogeltrek in een dipje
Datum: 25 oktober 2006
Vogeltrek kent een dipje

De vogeltrek lijkt met dit uiterst zachte weer wat te haperen. Afgelopen zondag, 22 oktober, organiseerde Natuurpunt voor het tiende jaar op rij een massale vogeltrektelling in heel Vlaanderen. Dat leverde 116 000 vogels op. Vorig jaar waren er dat meer dan dubbel zoveel met bijna 300 000 vogels.

Uiteraard is dit slechts een momentopname en hangt veel af van het weer die dag. Koen Leysen van Natuurpunt ziet twee mogelijkheden: "Het boterzachte weer van de afgelopen weken zou wel wat vertraging kunnen opleveren. Zo zijn er nog bijna geen kramsvogels gezien dit najaar. Ook sijsjes en putters laten het bijna helemaal afweten. Maar ook de lange periode met tegenwind zou een rol kunnen spelen. Misschien wachten ze gewoon tot ze eens een dagje de wind in de rug hebben..."

Op niet minder dan 35 telpunten stonden afgelopen zondag ruim 200 vogelkenners al voor dag en dauw paraat om de overtrekkende vogels te noteren. Heel wat van die vrijwillige tellers beperken zich overigens niet tot die ene gezamenlijke teldag. Sommige van die telposten zijn gedurende drie maanden bijna dagelijks bemand. Op die manier verzamelen vrijwilligers een schat aan monitoringgegevens. Op 7 jaar tellen zijn zo al 60 miljoen getelde vogels ingevoerd in de databank. De resultaten van dat telwerk kunnen de dag zelf al bekeken worden op dé website van vogeltrek over de Lage Landen: www.trektellen.nl. Die website is trouwens heel interactief. De bezoeker kan hier zelf kiezen of hij overzichtresultaten per telpost, kaartjes met doortrekpatronen of grafieken wil zien. En er is heel wat belangstelling voor de resultaten: deze maand kende de site al ruim 500 000 hits!

Is het dit najaar dan voor alle trekvogels kommer en kwel? "Zeker niet", zegt Koen Leysen. "Er werden dit najaar bijvoorbeeld al bijna dubbel zoveel huiszwaluwen geteld. Na een geslaagd broedseizoen zijn er veel jongen van deze bedreigde soort vertrokken en hopelijk overleven ze ook goed de gevaarvolle reis en de winter in Afrika. Ook bruine kiekendieven scoorden dit najaar stukken beter."

Meer uitleg over dit alles met o.a. een folder over vogeltrek vind je op www.natuurpunt.be/trektellen.

Op onze website staan er kaarten en grafieken (alle figuren werden aangemaakt op www.trektellen.nl en via printscreen geplukt):

* 4 grafieken: vergelijking doortrekpatroon tussen 2005 en 2006 (tot hiertoe) voor huiszwaluw, sijs, putter en bruine kiekendief. 2006 zijn de blauwe staven, 2005 de rode. Huiszwaluw en bruine kiekendief waren dit jaar beter vertegenwoordigd, van putter en sijs vlogen er tot hiertoe veel minder vogels langs.
* 2 kaartjes doortrekpatroon buizerd 1-22 oktober 2006 en 1-22 oktober 2005. Op deze kaartjes is duidelijk te zien dat er globaal meer buizerds over het oosten van het land trekken. Dat zijn Scandinavische vogels die in een smalle trekbaan langs het oosten van ons land doortrekken. In 2005 is er wat meer oostenwind geweest waardoor de trekstroom meer naar het westen opschoof.
* 1 kaartje met alle getelde vogels op 22 oktober 2006
* 1 tabel met aantal kramsvogels, sijzen en putters van vorig jaar en dit jaar
* Foto's van de besproken vogels zijn voor de pers beschikbaar


Thomas De Maeseneer
Persverantwoordelijke Natuurpunt
Coxiestraat 11, 2800 Mechelen
Tel: 015-29 72 24, 0496-15 10 90
Fax: 015-42 49 21
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://www.kalkensemeersen.be
 
Natuurpunt Persbericht: vogeltrek in een dipje
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» PERSBERICHT Indisch Platform

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kalkense meersenforum :: Trektelpost Broekmeers-
Ga naar: