Kalkense meersenforum

Natuurpunt Scheldeland
 
IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  Inloggen  

Deel | 
 

 Big Jump

Ga naar beneden 
AuteurBericht
kobra22
Zeearend
avatar

Aantal berichten : 2764
Registration date : 11-09-07

BerichtOnderwerp: Big Jump   di jul 13, 2010 11:56 am

Een nieuw record voor de Big Jump in Massemen - 103 deelnemers zijn in de beek gesprongen.

In gans Vlaanderen waren dat er 2046 (op 15 locaties).

Het mooie weer zal daar wel voor iets tussen zitten.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://www.birdpex.be
kobra
Zeearend
avatar

Aantal berichten : 16929
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: Big Jump   do jun 30, 2011 11:43 pm

10 juli 2011: BIG JUMP aan de Molenbeek te Massemen!
'De molenbeek in blijde verwachting'


BIG JUMP is een ludieke actie voor iedereen die zuiver water wil in onze waterlopen. Op 10 juli om 15 uur springen mensen overal in Europa massaal in rivieren, beken en meren om hun eis voor waterlopen vol leven kracht bij te zetten. Ook in Wetteren doen we opnieuw mee!

LEVE(n)DE MOLENBEEK

De Molenbeek ontspringt in Oombergen (Zottegem) en mondt in Wetteren uit in De Schelde. Op haar weg langs verschillende gemeenten, krijgt ze heel wat afvalwater te slikken. Ooit was de Molenbeek nochtans een idyllische waterloop die bruiste van leven. Huishoudelijke en industriële lozingen brachten daar helaas verandering in. Het water raakte zo vervuild dat geen vis er nog in kon overleven.

De Europese richtlijn bepaalt echter dat alle Europese waterlopen tegen eind 2015 opnieuw in een ecologisch goede toestand moeten zijn.

BIG JUMP roept daarom op tot een gemeenteoverschrijdende aanpak van de vervuiling van de Molenbeek. Door het aanleggen van een waterzuiveringsstation in Sint-Lievens-Houtem, dat normaal eind 2011 klaar zal zijn, zal er vanaf 2012 alvast veel minder ongezuiverd afvalwater in de Molenbeek belanden. Dat is een grote stap, maar zeker niet de laatste, naar een zuivere Molenbeek. De beek is dus in blijde verwachting want hopelijk zit ze in 2015 opnieuw vol met leven!

BIG FUN

Maar de BIG JUMP is vooral ambiance, gezelligheid en zalig genieten van water, natuur en wereldse muziek: BIG FUN voor het hele gezin! IEDEREEN WELKOM!

Wanneer? zondag 10 juli 2010 vanaf 12 uur

Waar? Aan de Maalbroekmolen op het eind van de Molenbeekweg (zijstraat Massemsesteenweg) in Massemen (Wetteren).

Programma

12u-18u
• Picknick aan de oevers van de Molenbeek (zelf picknick meebrengen)
• een feestelijke drumgroep en DJ Peter spelen iedereen in de juiste stemming
• kraampjes van enkele verenigingen met wateratelier (waterdiertjes onderzoeken)
• Natuurvertellers brengen biodiverse verhalen
• droogjes en natjes uit eerlijke handel, ambachtelijk ijs...
• lekker luieren in het gras langs het water

15:00 BIG JUMP - Gezamenlijk nemen we een verfrissende duik in de Molenbeek (schoeisel verplicht! – douches en kleedruimtes zijn voorzien).
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
avatar

Aantal berichten : 16929
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: Big Jump   ma jun 25, 2012 10:28 pm

Zondag 8 juli: BIG JUMP in de Molenbeek te Massemen!

Het is stilaan een traditie geworden, ook bij Natuurpunt Scheldeland! Dus ook dit jaar springen we weer in de beek om aandacht te vragen voor proper water vol leven! Je leest er verder in deze Tronk meer over. Kom zeker eens langs, ambiance verzekerd!

Wanneer: van 12u00 tot 17u00 doorlopend

Waar: aan de Maalbroekmolen, op het einde van de Molenbeekweg in Massemen

Op het programma:

Om 12u00: Picknick aan de oevers van de Molenbeek (breng zelf je picknick mee; wij zorgen voor drinken en sfeer)

Om 15u00: BIG JUMP: een verfrissende duik in de Molenbeek! (SCHOEISEL VERPLICHT!)

Doorlopend: De Bevlekte Ontvangenis – Gentse wandelfanfare • DJ Peter • Live-muziek door Wim Van Caelenbergh (Wim Toucour) uit Wetteren • Imker • natuurVERHALEN • water(diertjes)ATELIER • natuurknutselen met KARWIJ • workshop: maak je persoonlijke BADGE • AQUARIA met leven uit de beek • ZWEMBADJES voor de allerkleinsten • lekker LUIEREN op een schitterend plekje natuur • droogjes en natjes uit eerlijke handel • ambachtelijk ijs

Alle activiteiten zijn gratis! Meer info op www.bigjump.be en in de laatste Tronk.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
avatar

Aantal berichten : 16929
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: Big Jump   di jun 25, 2013 11:03 pm

Zondag 14 juli: BIG JUMP in de Molenbeek te Massemen!
Op 14 juli vindt voor de 6de keer de BIG JUMP plaats. Die dag springen we om 15u met zoveel mogelijk mensen in de Molenbeek. Het gaat al enige tijd beter met de Molenbeek, maar illegale lozingen blijven zich voordoen. Zo werd er onlangs – op maandag 6 mei – opnieuw een vervuiling genoteerd.
 
Het is duidelijk. De beek moet nog properder, nog levendiger worden. Dat willen we – samen met zoveel mogelijk mensen – bereiken. Spring op 14 juli voor proper water tijdens Big Jump. Duizenden mensen in heel Europa duiken tegelijkertijd het water in. 
 
Programma zondag 14 juli 2013 - 12 tot 17 uur
 
• PICKNICK aan de oevers van de Molenbeek (breng zelf je picknick mee, de organisatie zorgt voor drinken en sfeer)
• Muziek & DJ Peter
• Stands met een imker, de Vertelfee, water(diertjes)ATELIER, workshop Bijenhotel, AQUARIA met leven uit de beek
° ZWEMBADJES voor de allerkleinsten
• lekker LUIEREN op een schitterend plekje natuur
• droogjes en natje uit eerlijke handel
• ambachtelijk ijs
15 uur: BIG JUMP, verfrissende duik in de Molenbeek (schoeisel verplicht)
 
Alle activiteiten zijn gratis!
 
Meer infowww.bigjump.be. Daar kan je ook de programmafolder downloaden.
 
Organisatie: De Big Jump is in Wetteren al 6 jaar een initiatief van verschillende organisaties:, Natuurpunt Scheldeland, Leefmilieu Wetteren, Oxfam Wereldwinkels Wetteren, ’t Klein Verzet, Curieus Wetteren, de molenaars van de Maalbroekmolen en de Van Hauwermeirsmolen vzw, Green vzw.

Al die jaren kunnen we rekenen op de logistieke steun van de Gemeente Wetteren en op sponsoring van het bedrijf Ajinomoto-Omnichem.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
avatar

Aantal berichten : 16929
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: Big Jump   vr jul 12, 2013 11:22 am

Zondag 14 juli: BIG JUMP in de Molenbeek – SPECIALE EDITIE zonder sprong!

De zesde editie van de Big Jump in de Molenbeek zal in mineur verlopen. Uit wateronderzoek blijkt immers dat er gevaarlijke salmonella in het water zit. De organisatie besliste om geen risico’s te nemen en de sprong te annuleren. Er komt wel een symbolische actie om 15u aan de Molenbeek, waarvoor we jullie willen oproepen om mee te doen! Na vele jaren van actie voeren en overleg vindt het Big Jump Team Wetteren (waarvan Natuurpunt Scheldeland deel uitmaakt) dat de bevoegde instanties eindelijk werk moeten maken van een propere Molenbeek!

Elk jaar laten de organisatoren een waterstaal onderzoeken net voor de Big Jump. De resultaten waren dit keer slecht. De analyse heeft de aanwezigheid van Salmonella aangetoond, evenals van coliformen, thermotolerante coliformen en intestinale enterococcen. Dit houdt teveel risico’s in voor personen die dit water binnenkrijgen.

Dat is een serieuze opdoffer want vorig jaar was de sfeer opperbest. Uit een elektrische bevissing bleek immers heel wat vis en zelfs opnieuw paling in de beek te zitten. Dat deed de hoop opveren dat een volledig propere Molenbeek in het vooruitzicht lag.

Geen sprong dus, maar wel een symbolische actie… DOE MEE!
We nodigen iedereen uit om naar de Molenbeek te komen met een fles zuiver water. Symbolisch gaan we dan om 15 uur allemaal gezamenlijk proper water in de beek gieten. Iedereen die weer een propere beek wil – verenigingen, bewoners, sportploegen, vissers, natuurliefhebbers, landbouwers, enz - roepen we op om de actie te komen steunen!

Het Big Jump Team pikt het niet langer dat de mooie Molenbeek, waar vroeger werd gevist en gezwommen, nu gewoon een gevaarlijke omgeving is voor mens en dier. Deze symbolische actie betekent meteen het startschot voor een reeks initiatieven die zowel de Wetterse bevolking, de gemeentelijke overheid en de gemeenteraad als de provinciale en nationale instanties wakker wil schudden. Zondag start alvast een petitie die de hele zomer lang mensen zal verenigen voor een propere beek.

Het Big Jump Team is het beu dat alle betrokken overheden elkaar de hete aardappel doorschuiven en dat er intussen maar vervuilde stoffen in de beek blijven terecht komen, zowel door huishoudens als door illegale industriële lozingen. We roepen de gemeente op om een concreet stappenplan op te stellen om de problemen duidelijk in kaart te brengen, lozingen accuraat te onderzoeken en concreet aan te pakken. De gemeente kan tal van acties ondernemen zoals:

> een gecoördineerd overleg met omliggende gemeentes en provincie. De vervuiling gebeurt immers niet enkel in Wetteren;
> een betere aansturing van instanties zoals de Vlaamse Milieu Maatschappij en Milieuinspectie die vervuiling kunnen/moeten opsporen en onderzoeken;
> een duidelijk opdracht geven aan VMM om de beschikbare analyses van de Molenbeek van 2005-2013 te evalueren en conclusies bekend te maken;
> een duidelijk opdracht aan de diensten van politie om van de strijd tegen illegale afvalwaterlozingen een prioriteit te maken.
> werk maken van een snelle afkoppeling van huishoudelijk afvalwater naar de Molenbeek.

Je kan de petitie nu ook al on-line tekenen:
http://www.activism.com/nl_NL/petitie/maak-onze-molenbeek-nu-proper/44678
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
avatar

Aantal berichten : 16929
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: Big Jump   vr jul 12, 2013 11:24 am

Wetteren verdient een propere Molenbeek!

Programma Big Jump Wetteren
• 12u: Welkom
• 15u: Symbolische actie met proper water in de Molenbeek (breng een fles proper water mee!!!)
• 12u-17u
o Picknick aan de natuurrijke oevers van de Molenbeek. Breng zelf je eten mee. Wij zorgen voor de drankjes en de sfeer.
o Live muziek & DJ Peter
o Stands: imker, vertelfee, workshop ‘maak je eigen bijenhotel’, aquaria met leven uit de beek, wereldwinkel …
o Zwembadjes voor de allerkleinsten
o Lekker luieren op een schitterend plekje natuur
o Droogjes en natjes uit eerlijke handel en ambachtelijk ijs
• Deelname gratis
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
avatar

Aantal berichten : 16929
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: Big Jump   zo jul 14, 2013 11:33 pm

Overal werd er gesprongen - behalve in Wetteren: verboden wegens te slechte waterkwaliteit Exclamation 

MECHELEN 14 juli 2013Meer dan 3800 enthousiastelingen sprongen vanmiddag op 22 verschillende locaties in het water van rivieren, waterlopen en meren tijdens een recordeditie van de Big Jump. Met hun plons wilden de deelnemers de vraag naar proper en levend water kracht bijzetten. Het ging om een Europese actie, die in Vlaanderen georganiseerd werd door Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en GoodPlanet Belgium. Ook heel wat bekende Vlamingen en politici waagden zich in het water. De jumplocatie met het grootste aantal springers was voor het eerst niet Gent, maar wel Kortrijk. Daar gingen 600 mensen het water in.

Er werd gesprongen in (Aantal Deelnemers) (Aantal Toeschouwers)

Antwerpen Totaal Antwerpen: 544 Totaal Antwerpen:1500
Antwerpen MAS 162 350
Deurne 3 50
Hoogstraten 67 200
Mechelen 200 600
Vorselaar 102 300

Limburg Totaal Limburg: 100 Totaal Limburg: 200
Diepenbeek 100 200

Oost-Vlaanderen Totaal Oost-Vlaanderen: 1748 Totaal Oost-Vlaanderen: 5700
Aalst 100 600
Brakel 105 350
Dendermonde 250 600
Gent 535 1100
Lokeren 170 1000
Machelen 188 500
Ninove 100 500
Oudenaarde 150 600
Wachtebeke 150 300
Wetteren x 150

Vlaams-Brabant Totaal Vlaams-Brabant: 564 Totaal Vlaams-Brabant: 967
Betekom 310 600
Heverlee 60 115
Hoeilaart 130 150
Tienen 64 102

West-Vlaanderen Totaal West-Vlaanderen: 875 Totaal West-Vlaanderen: 1880
Diksmuide 200 300
Kortrijk 600 1500
Oostende 75 80
Vlaanderen Totaal: 3831 Totaal: 10247

(x) springen verboden wegens te slechte waterkwaliteit. De organisatoren bedachten een alternatief ter plaatse.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
avatar

Aantal berichten : 16929
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: Big Jump   wo jul 08, 2015 9:11 pm

Zondag 12 Juli: Big Jump in de Molenbeek te Wetteren: iedereen welkom vanaf 13u00, sprong om 15u00!

Beste proper waterliefhebber
Voor de 8° keer nodigt het Big Team Wetteren iedereen die bezorgd is over de waterkwaliteit van beken en rivieren uit om in de Molenbeek te springen.
Dit wordt de 8° en spijtig genoeg ook wel de laatste Big Jump.
Waarom?
Omdat we diep teleurgesteld zijn dat Vlaanderen de Europese Kaderrichtlijn voor proper water in alle oppervlaktewater in 2015, niet haalde.
Omdat we, volgens de berekeningen moeten wachten tot 2077 vooraleer deze doelstelling bereikt kan worden.
Omdat we niet op kunnen tegen de voortdurende illegale lozingen.
Omdat we dus eigenlijk de moed kwijt zijn.
Daarom zijn we kwaad.
Wij zijn kwaad, maar houden geen petitie.
Wij zijn kwaad, maar schrijven geen brieven naar de bevoegde diensten.
Nee, wij maakten een lied.
Een lied waarin we ons de schoonheid van de beek herinneren,
een lied waarin we vragen om ons de beek terug te geven.

Zing dit lied mee op zondag 12 juli na de sprong in de Molenbeek.
Breng vrienden, kennissen, kinderen, oma en opa mee en zing mee voor proper water in Vlaanderen.
Het is niet moeilijk, het is zelfs gemakkelijk: https://www.youtube.com/watch?v=oegE-WY9Yv0

Het Big Jumpteam: Curieus vzw, Leefmilieu Wetteren, het Klein Verzet vzw, Maalbroekmolen, Natuurpunt Scheldeland, Van Hauwermeirsmolen vzw.
Met grote dank aan Ajinomoto Omnichem voor de financiële steun.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
avatar

Aantal berichten : 16929
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: Big Jump   do jul 16, 2015 10:04 am

Filmpje van Big Jump in Wetteren: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150712_01773751
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Big Jump   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Big Jump
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kalkense meersenforum :: Aankondigingen en activiteiten-
Ga naar: