Kalkense meersenforum

Natuurpunt Scheldeland
 
IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  Inloggen  

Deel | 
 

 werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland

Ga naar beneden 
Ga naar pagina : 1, 2  Volgende
AuteurBericht
kobra22
Zeearend
kobra22

Aantal berichten : 2764
Registration date : 11-09-07

BerichtOnderwerp: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   zo aug 08, 2010 9:51 pm

21 augustus 2010: Natuurbeheerdag in de Eetgoedweide!

Vorig jaar konden we eindelijk de waardevolle Eetgoedweide verwerven, een parel aan de kroon van de Serskampse natuur! Het gebied is door de jaren heen wat van zijn glans verloren, maar door middel van een aangepast natuurbeheer herstelt onze Natuurpuntafdeling de rijke natuur van weleer. Er is al heel wat gebeurd, maar we kunnen vele helpende handen gebruiken om het werk verder te zetten. Vandaar deze werkdag. Een deel van het perceel dient gemaaid te worden, we moeten maaisel afvoeren, er dient wat opslag verwijderd te worden en we doen wat voorbereidend werk om later de verlande centrale gracht te kunnen uitdiepen. Als er nog tijd rest, kunnen we ook in het nabij gelegen bosje aan de Schoolstraat wat exoten verwijderen. Dit bosje is eigendom van de gemeente Wichelen, maar voor het beheer zal onze Natuurpuntafdeling instaan.

Afspraak: 9u00 of 13u30 aan de kerk van Serskamp. Wie een ganse dag komt helpen, krijgt 's middags soep en belegde boterhammen aangeboden door onze Natuurpuntafdeling. Ook tijdens het werk wordt tijdig aan een hapje en drankje gedacht.

Einde: we stoppen de werkzaamheden uiterlijk om 17u00

Meenemen: werkkledij, eventueel kapmes, bijl, houtzaag

Inlichtingen: bij conservator Michaël Crapoen (0479/39.60.78)

OPGELET: aansluitend organiseren we een barbecue voor alle helpers! We vragen slechts 15 € om hieraan deel te nemen. Daarvoor krijgt u spijs en drank à volonté. De barbecue heeft plaats in de tuin van ons bestuurslid Peter Claus te Serskamp. U dient wel uw aanwezigheid op deze barbecue op voorhand te bevestigen, uiterlijk tot 18 augustus! Mailen of bellen naar Peter Claus: perico@telenet.be of 0474/285213.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://www.birdpex.be
Toon
Zeearend


Aantal berichten : 855
Registration date : 16-11-07

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   za aug 28, 2010 4:23 pm

Ja, we hebben ons daar behoorlijk in 't zweet gewerkt die dag! 't Was warm (voor een keer in augustus scheen de zon volop) en 't was zwaar werk, maar altijd plezant toch om mee te zwoegen met zo'n leuke groep. En de barbecue was geweldig gezellig én lekker, met dank aan Peter en Kim voor de gastvrijheid en natuurlijk aan Guy voor het bakken der spijzen! Ook dank aan An, Michaël, Diane en Rudi, en de anderen die mee instonden voor de organisatie en het middagmaal.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
Toon
Zeearend


Aantal berichten : 855
Registration date : 16-11-07

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   za aug 28, 2010 4:26 pm

Rudi vertelde me op de werkdag dat hij er destijds ongeveer 400 bloeistengels telde van de gevlekte orchis. Enkele jaren terug stonden er nog slechts 17! De aankoop door onze Natuurpuntafdeling en het werk van Noumea werpen reeds overduidelijk hun vruchten af: dit jaar stonden er alweer ruim 200 orchissen en ook de blauwe knoop breidt behoorlijk uit, naast andere interessante en zeldzame planten! Iets om trots op te zijn dus! bounce
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra22
Zeearend
kobra22

Aantal berichten : 2764
Registration date : 11-09-07

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   di nov 16, 2010 9:39 pm

20 november 2010: Dag van de natuur: beheerwerkdag in de Kalkense Meersen – AFGELAST!!!

Door de aanhoudende regen van de voorbije week staan de Kalkense Meersen gezwollen van het water. Goed voor de natuur! Maar jammer genoeg zorgt dit voor ontoegankelijke percelen, waardoor het onverantwoord is om de geplande werkdag komende zaterdag te laten doorgaan.

Op zaterdag 19 februari 2011 staat een volgende werkdag gepland. Ook dan plannen we het onderhoud van knotwilgen. U hoort er tijdig van.
De conservators van de Kalkense Meersen danken iedereen voor het begrip.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://www.birdpex.be
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   za feb 19, 2011 9:18 am

Voor wie vandaag nog een handje uit de mouwen wil steken voor de natuur...

19 februari 2011: Beheerwerken in de Kalkense Meersen: knotten van wilgen

Knotbomen zijn op en top Vlaams. Onze landschappen worden er door getypeerd, zeker in de riviervalleien. Natuurpunt Scheldeland helpt deze mooie landschapselementen mee in stand te houden door aanplant en onderhoud van knotwilgen in de Kalkense Meersen. Allerlei soorten dieren en planten vinden in deze knotwilgen een geschikte leefplek, waardoor we dus ook de biodiversiteit in eigen streek een duwtje in de rug geven door deze bomen in stand te houden.

Plaats: we komen samen aan de kerk van Kalken

Uur: 9u00(tot 12u00) of 13u30 (tot ca 16u30)

Meebrengen: werkhandschoenen, kledij die vuil mag worden, laarzen, eventueel klein gereedschap (kapmes, zaag, bijl,...). Een telefoontje of mailtje naar één van de conservators is altijd een goed idee.

Inlichtingen: Kristin Van de Velde (052/47.81.71 of 0477/17.20.93) of Peter Claus (0474/28.52.13)

Mensen die een ganse dag komen helpen, krijgen 's middags verse soep en zelfgemaakt brood met beleg aangeboden. Ook tijdens het werk wordt tijdig voor een drankje en hapje gezorgd.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   do mei 19, 2011 12:37 am

Bestrijding van de waterteunisbloem op het Heisbroek

Al ruim twee jaar zijn een aantal vrijwilligers van Natuurpunt Scheldeland bezig met het bestrijden van de waterteunisbloem op de Heisbroekvijver in de Kalkense Meersen. Aan bepaalde oevers van het Heisbroek zijn echter zeer grote groeiplaatsen te vinden die we niet alleen meer de baas kunnen. Daarom werd de provincie bereid gevonden om samen met ons een grondige aanpak te organiseren. De provinciale diensten ‘Integraal Waterbeleid’ en ‘Landbouw en Platteland – rattenbestrijding en exotenbeheersing’ nemen aan de acties deel. De grote middelen worden nu ingezet: met een kano nemen we de grote groeihaarden vanop het water weg. Vrijwilligers van onze Natuurpuntafdeling krijgen voor de gelegenheid een aantal lieslaarzen ter beschikking zodat we langs de kanten iets dieper het water in kunnen om de plantjes weg te halen.

Een eerste keer gingen we de ongewenste exoten te lijf op donderdag 12 mei. De sfeer was uitstekend en er werd heel mooi werk geleverd. Maar de klus is nog niet geklaard!
Daarom staat nu vrijdag 20 mei een tweede actie op het programma. Wie wil helpen neemt best contact op met conservator Kristin Van de Velde op het nummer 052/47.81.71
Onze overheden moeten noodgedwongen veel geld besteden aan de bestrijding van exotische planten en dieren. Het gaat ondertussen jaarlijks al om miljoenen euro’s! Zogenaamde ‘invasieve exotische waterplanten’ veroorzaken verstoppingen, een slechte waterkwaliteit of zorgen ervoor dat inheemse planten en dieren worden verdrongen. Voorbeelden hiervan zijn grote waternavel, Japanse duizendknoop, watercrassula, parelvederkruid en dus ook waterteunisbloem.

De waterteunisbloem komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd hier ingevoerd omdat ze veel mooie gele bloemen vormt. Als tuinvijverplant vond ze gretig aftrek, maar ze breidt zo snel uit dat vele tuinvijverliefhebbers ze begonnen te verwijderen en dan maar in de beek of sloot achter de tuin kieperden. De opmars van de waterteunisbloem in de vrije natuur was begonnen…

De waterteunisbloem vormt vanuit de oever dichte drijvende velden die in een jaar gemakkelijk een zone van tientallen meters overgroeien. Deze gesloten matten zorgen ervoor dat het water eronder zuurstofloos wordt en de vissen sterven.

Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   ma jun 06, 2011 9:44 pm

Bestrijding waterteunisbloem

Op donderdagvoormiddag 16 juni vanaf 9 uur organiseren we een volgende actie ter bestrijding van de waterteunisbloem op de Heisbroekvijver in de Kalkense Meersen. Waarom we deze invasieve exotische waterplant bestrijden, kan je lezen in de Tronk van juni of onze website: http://www.natuurpuntscheldeland.be/exotenbestrijding.php.

Als we nu volhouden en regelmatig en systematisch de waterteunisbloem verwijderen zal er op termijn minder werk zijn.
De bevoegde diensten van de provincie zullen terug aanwezig zijn en brengen gerief (lieslaarzen, handschoenen, emmers, …) mee zodat gemakkelijk kan gewerkt worden. Ja kan ook zelf een emmer meebrengen…

Wie nog wil komen laat gerust iets weten: vele handen maken licht werk! Je neemt best contact op met conservator Kristin Van de Velde: 0479/012451 of 052/478171. Mailen kan ook: Kr.vdv@skynet.be.

Over de middag wordt terug wat te eten voorzien. Dus graag op voorhand een seintje. Iedereen blijft zo lang men kan en wil.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   vr sep 02, 2011 8:26 pm

7 september 2011: bestrijding waterteunisbloem in de Kalkense Meersen

Op deze woensdagvoormiddag gaan we opnieuw deze invasieve exotische waterplant te lijf op de vijver van het Heisbroek. Alles over het waarom van deze exotenbestrijding vind je op onze afdelingswebsite: http://www.natuurpuntscheldeland.be/exotenbestrijding.php

Als we volhouden en regelmatig en systematisch de waterteunisbloem verwijderen, dan zal er op termijn minder werk zijn. Verder is het hopen op een periode met stevig vriesweer in de komende winter; dan kan de vervelende plant misschien het loodje leggen.

De bevoegde diensten van de provincie zullen ook terug aanwezig zijn en brengen lieslaarzen, handschoenen en emmers mee, zodat gemakkelijk kan gewerkt worden. Je kan ook bvb zelf een emmer en een riek meebrengen. Laat gerust iets weten als je kan komen helpen: vele handen maken licht werk! Op de middag wordt wat te eten voorzien, dus graag op voorhand een seintje. Uiteraard blijft iedereen zo lang hij/zij kan en wil.
Afspraak: 9u00 aan het Heisbroek in Uitbergen (Niet ver van de Aard in Schellebelle. Weet je het niet zijn of kom je iets later? Bel dan even naar Kristin!)

Meenemen: laarzen, werkkledij en werkhandschoenen, eventueel emmer en riek

Inlichtingen: Kristin Van de Velde (052/478171 of 0479/012451)
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   vr sep 02, 2011 8:29 pm

10 september 2011: Beheerwerkdag in d' Heide (en Eetgoedweide) met 's avonds BARBECUE!

Op deze werkdag gaan we een gracht in ons reservaat 'd Heide ruimen; er liggen daar enkele omgevallen boomstammen in van zieke iepen. Ook wordt wellicht wat wilgenopslag gekapt, zodat voldoende zonlicht aan de voortplantingswateren van de salamanders kan komen. Mogelijk wordt ook nog gewerkt in de Eetgoedweide. Daar zijn ook enkele klussen te doen.

Als u een handje komt helpen, geeft u de natuur een duwtje in de rug. Maar u geniet ook van een fijne dag in een opperbeste sfeer en natuurlijk leggen we u in de watten met lekkere spijzen en dranken om het werk aangenaam te houden. Mensen die een ganse dag komen helpen, mogen 's middags rekenen op een stevige lunch met vers gebakken brood en heerlijke toespijs.

Wanneer: we spreken af om 9u00 en om 14u00 aan de kerk van Serskamp

Einde: we gooien de werkhandschoen rond 17u00 in de spreekwoordelijke ring

Meenemen: werkhandschoenen, eventueel klein beheermateriaal als kapmes, bijl, houtzaag,... We zorgen natuurlijk zelf ook voor degelijk materiaal!

Inlichtingen: Robert Jooris (0476/38.47.28 of 09/369.42.28)

BARBECUE!

Dezelfde avond worden alle helpers verwelkomd op een heuse barbecue! We vragen slechts 15 Euro per persoon voor dranken en spijzen, ter plaatse te voldoen. Wel uiterlijk donderdag 8 september laten weten aan Michaël Crapoen (0479/39.60.78 of michsken@hotmail.com) of je komt en met hoeveel personen. Uiteraard zijn ook de partners van de helpers welkom op de barbecue! De barbecue vindt plaats in Wetteren-Overschelde. Het aanvangsuur wordt op de werkdag meegedeeld.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   vr okt 21, 2011 12:25 am

27 oktober 2011: bestrijding waterteunisbloem aan Heisbroekvijver

Voor de laatste keer in 2011 gaan we de waterteunisbloem verwijderen langs de oevers van de Heisbroekvijver. Er is al een mooi resultaat geboekt sinds de eerste keer dat we ten strijde getrokken zijn. De grote woekerplaatsen langs de oever zijn zo goed als bedwongen. Het grootste probleem is er nu nog langs de weide in beheer van onze Natuurpuntafdeling. Daar zitten de planten dicht vergroeid tussen de andere oevervegetatie.

Als er tijdens komende winter een stevige vorstperiode aankomt, dan zal deze invasieve exoot, net als de grote waternavel, verder uitgeput worden.

Alles over het hoe en waarom van de bestrijding van de waterteunisbloem en andere invasieve exoten vind je op onze afdelingswebsite: http://www.natuurpuntscheldeland.be/exotenbestrijding.php

Afspraak: we komen samen om 9 uur aan de Heisbroekvijver in Uitbergen

Meenemen: rakel, plastic zak of emmer, werkende handen (de provincie Oost-Vlaanderen voorziet handschoenen, een bootje en lieslaarzen)

Inlichtingen: bij Kristin Van de Velde (052/47.81.71 of Kr.vdv@skynet.be)

Graag een seintje vooraf als je mee komt helpen. We voorzien een middagmaal voor de werkers die over de middag blijven.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
Sdry
Watersnip


Aantal berichten : 194
Leeftijd : 32
Localisation : Sint-Jans-Molenbeek
Registration date : 29-03-07

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   vr okt 21, 2011 5:02 pm

Waar is die vijver precies/ hoe geraak ik er ? Als ik niet moet werken kom ik waarschijnlijk wel helpen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   vr okt 21, 2011 5:33 pm

Sdry schreef:
Waar is die vijver precies/ hoe geraak ik er ? Als ik niet moet werken kom ik waarschijnlijk wel helpen.

Met de fiets via veer in Schellebelle, langs de Aard, inslaan rechts (aan aarden weg) en dan direct links (bijna rechtdoor in aarden weg of voor bosje en net aan bocht naar rechts), wordt een smal aarden fietspad, blijven volgen tot aan Heisbroek.

Als je van het Slot komt aan rondpuntje links (i.p.v. rechts naar de Aard) en dan eerste rechts (loopt dood op Heisbroek).Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   di feb 07, 2012 10:36 pm

Zaterdag 18 februari:
Beheerwerken in de Kalkense Meersen: knotten van wilgen


Knotbomen maken deel uit van ons Vlaamse meersenlandschap. Zeker in onze riviervalleien zijn ze typerend. Natuurpunt Scheldeland plantte in het verleden al vele tientallen knotwilgen aan en natuurlijk staan we ook in voor het onderhoud van deze mooie landschapselementen. Allerlei planten en dieren vinden een geschikte leefplek in deze knotwilgen, waardoor ze belangrijk zijn voor het behoud van onze biodiversiteit. Om de 5 à 7 jaar worden de bomen geknot, om te beletten dat ze openscheuren en dood gaan.

Waar? We komen samen aan de kerk van Kalken

Wanneer? 9u30 (tot 12u00) of 14u00 (tot 16u30)

Meebrengen: laarzen, werkhandschoenen, kledij die vuil mag worden, eventueel klein gereedschap (zoals bijl, kapmes, houtzaag,…). Uiteraard zorgen wij ook voor degelijk werkmateriaal.

Inlichtingen: Kristin Van de Velde (052/47 81 71 of 0477/17 20 93)

Indien je een ganse dag komt helpen, krijg je ’s middags verse soep en een heerlijke broodmaaltijd aangeboden. Ook tijdens het werk zorgen we tijdig voor een drankje en hapje; we leggen onze vrijwilligers in de watten!
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   vr feb 17, 2012 8:39 pm

Voor wie tijd heeft - morgen 18 februari werkdag in de KM (maar ik zal hier morgen de knotwilgen van mijn ouders moeten knotten of de komende dagen ook nog de houtkant en de knotwilgen in onze tuin aanpakken).
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   wo apr 04, 2012 4:10 pm

Zaterdag 12 mei: beheerteamdag Uitkerkse Polders

....
11u00: Graslandbeheer: botanisch beheer versus weidevogels (John Van Gompel – Beheerteam Uitkerkse Polder; Peter Claus – Beheerteam Kalkense Meersen; Chiel Jacobusse – Stichting Zeeuws Landschap & Geert Spanoghe - INBO)
....

Meer info op: http://www.natuurpunt.be/nl/de-natuur-in/activiteiten/beheerteamdag-uitkerkse-polders_2625.aspx
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   za mei 26, 2012 6:02 pm

Maandag 4 juni: Bestrijding waterteunisbloem aan Heisbroekvijver (Kalkense Meersen)

We trekken weerom ten strijde tegen de waterteunisbloem op de Heisbroek. Onze inspanningen van de vorige jaren en de vorst de voorbije winters hebben ervoor gezorgd dat we al mooie resultaten hebben. De waterteunisbloem is al sterk verminderd. Maar de aanhouder wint, dus wij doen nog voort dit jaar…

Plaats: aan de Heisbroekvijver te Uitbergen (weet u het niet exact zijn, neem dan even contact op met Kristin – zie hieronder bij ‘inlichtingen’)

Wanneer: vanaf 9u00

Meebrengen: goed humeur, werkwillige handen, een emmer, werkhandschoenen, aangepaste kledij. Koen (van de provincie) zal zeker lieslaarzen meebrengen

Wat is er voorzien?
-een mooie omgeving die we vrij gaan houden van de invasieve exoot waterteunisbloem
-lieslaarzen, werkhandschoenen en een kano
-een hapje en drankje achteraf voor de werkers

Inlichtingen: bij Kristin Van de Velde (mailen naar Kr.vdv@skynet.be of tel. 052/47 81 71 of gsm 0479/01 24 51)
Graag een seintje geven als je komt!

Meer info over het hoe en waarom van de bestrijding van invasieve exoten vind je op onze website: http://www.natuurpuntscheldeland.be/exotenbestrijding.php
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   wo sep 12, 2012 7:41 pm

Bestrijding waterteunisbloem aan Heisbroekvijver (Kalkense Meersen)

Op donderdag 20 september 2012 trekken we weerom ten strijde tegen de exotische waterteunisbloem op het Heisbroek. Deze prachtige vijver in de Kalkense Meersen is in beheer van Natuurpunt Scheldeland en vormt een idyllische plek in dit uitgestrekte natuurgebied.

Onze vroegere inspanningen hebben zeker al resultaat gehad want de exoot is sterk teruggedrongen. Niettemin moeten we nog een laatste controlebeurt inschakelen voor dit jaar. Alles over het hoe en waarom van de bestrijding van invasieve exoten zoals de waterteunisbloem vind je op onze website: http://www.natuurpuntscheldeland.be/exotenbestrijding.php

Plaats: Heisbroekvijver te Uitbergen

Aanvangsuur: 9u00

Wat meebrengen: goed humeur, werkwillige handen, een emmer, zak, handschoenen, aangepaste kledij.

Wat is er voorzien:
-een mooie omgeving die we vrij gaan houden van waterteunisbloem
-lieslaarzen en handschoenen en een kano
-en een hapje en drankje achteraf voor de werkers!

Graag een seintje aan conservator Kristin Van de Velde als je kan meehelpen: Kr.vdv@skynet.be of 0479/01 24 51 of 052/47 81 71.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   di okt 30, 2012 8:58 pm

Zaterdag 17 november: DAG VAN DE NATUUR: wilgen knotten en snoeien in de Kalkense Meersen

Onze Natuurpuntafdeling plantte in de voorbije jaren heel wat nieuwe knotwilgen aan in de Kalkense Meersen, om het verlies van vele van deze waardevolle landschapselementen uit het verleden te compenseren. Deze wilgen moeten echter ook om de 6 à 7 jaar onderhouden worden, anders gaan ze op termijn openscheuren. Deze natuurmonumenten worden dan ook met de grootste zorg omringd, en jij kan daarbij helpen!

Afspraak: 9u00 of 13u00 Aard Schellebelle (aan café De Schelde)

Einde: we stoppen met werken rond 16u00

Inlichtingen: Peter Claus (0474/285213) of Kristin Van de Velde (052/478171)

Meenemen: houtzaag, bijl, kapmes, werkhandschoenen, kledij die vuil mag worden. (wij zorgen uiteraard ook voor materiaal, dus laat je niet tegenhouden als je zelf geen materiaal hebt!)

Je kan dus kiezen of je een halve of een ganse dag komt helpen. Kom je gans de dag, dan mag je uiteraard ’s middags mee aanschuiven aan de lunch in onze boerderij ’t Meersenhof: we voorzien lekkere verse soep en zelfgebakken brood met toespijs. Ook tijdens de werkzaamheden wordt aan een drankje en een hapje gedacht. Natuurpunt Scheldeland legt z’n vrijwilligers in de watten!
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   vr nov 16, 2012 9:14 pm

Voor wie tijd heeft - niet vergeten morgen (zie ook hierboven):

Zaterdag 17 november: DAG VAN DE NATUUR!
wilgen knotten en snoeien in de Kalkense Meersen

Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   do feb 28, 2013 9:39 pm

Zaterdag 2 maart: Beheerwerken in de Kalkense Meersen.

In een groot natuurgebied als de Kalkense Meersen is er altijd wel werk voorhanden. In de wintermaanden houden we ons vooral bezig met het knotten van wilgen. Op die manier houden we deze fraaie landschapselementen in goede conditie en kunnen deze typisch Vlaamse bomen behouden blijven. Ze zijn immers bijna onlosmakelijk met het Meersenlandschap verbonden! Bovendien bieden ze een leefplek voor heel veel verschillende soorten dieren en planten.

Afspraak: 9u00 of 13u00 Aard Schellebelle (aan café De Schelde)
Einde: we stoppen met werken rond 16u00
Inlichtingen: Peter Claus (0474/28 52 13) of Kristin Van de Velde (052/47 81 71)
Meenemen: houtzaag, bijl, kapmes, werkhandschoenen, kledij die vuil mag worden

(wij zorgen ook voor materiaal, dus laat je niet afschrikken als je zelf geen materiaal kan meebrengen!)

Je kan kiezen of je een halve of een ganse dag komt helpen. Kom je gans de dag, dan mag je uiteraard ’s middags mee aanschuiven aan de lunch: we voorzien lekkere verse soep en zelfgebakken brood met toespijs. Ook tijdens de werkzaamheden wordt aan een drankje en een hapje gedacht. Bij Natuurpunt Scheldeland worden de vrijwilligers immers goed ontvangen!
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   ma aug 12, 2013 11:03 pm

Zaterdag 17 augustus: BEHEERWERKDAG in ‘d Heide mét ’s avonds NATUURPUNT-BBQ!

Een mooie traditie bij Natuurpunt Scheldeland: de zomerwerkdag met aansluitend barbecue! Ook dit jaar gaan we weer aan het werk, in ons natuurpareltje d’ Heide!

Om de habitat van de zeldzame, Europees beschermde kamsalamander veilig te stellen, wordt door de terreinploeg houtopslag verwijderd tussen de oude vlasrootputten. Wij gaan dit hout opruimen en eveneens wordt er die dag een afrastering geplaatst rond de hooiweide, zodat er schapen kunnen zorgen voor de nabegrazing. Op die manier ontstaat een gevarieerd, kruidenrijk grasland.

’s Avonds is er dan onze heerlijke barbecue voor alle helpers en hun partners. Daarvoor dien je wel in te schrijven vóór 14 augustus door een seintje te geven aan Peter Claus (0474/28 52 13 of perico@telenet.be). Voor de barbecue vragen we 15 euro per persoon, dranken inbegrepen en ter plaatse te betalen.

Afspraak: 9u00 / 13u00 aan de kerk van Serskamp

Einde: we ronden de werkzaamheden af rond 16u30

Meenemen: laarzen (!), werkhandschoenen, eventueel kapmes, bijl of houtzaag, werkkledij of gewoon kleren die vuil mogen worden.

Inlichtingen: Rudi Clinckspoor (0486 80 04 50 of clinckspoor@scarlet.be)

Je kan dus kiezen of je een ganse dag wenst te helpen, of liever een halve dag. Wie de ganse dag komt, wordt ’s middags getrakteerd op verse soep en lekker zelf bereid brood met toespijs. Ook tijdens het werk denken we aan de innerlijke mens, met een pauze voor een hapje en een drankje.
Afspraak BBQ: 19u00 aan het Meersenhof (Aard 6 in Schellebelle)

Kom met de fiets of met de wagen naar de Aard in Schellebelle (niet naar het Dorp), want de veerdienst werkt ’s avonds niet meer.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   zo nov 10, 2013 5:32 pm

Zaterdag 16 november: Dag van de Natuur in de Kalkense Meersen!

Onze Natuurpuntafdeling plantte in de voorbije jaren heel wat knotwilgen aan in de Kalkense Meersen, om het verlies van vele van deze waardevolle landschapselementen uit het verleden te compenseren. Deze wilgen moeten echter ook om de 6 à 7 jaar onderhouden worden, anders gaan ze op termijn openscheuren. Deze natuurmonumenten worden dan ook met de grootste zorg omringd, en jij kan daarbij helpen!

Afspraak: om 9u00 of om 13u30 aan de Aard te Schellebelle (aan het Veer, kant van de Kalkense Meersen). Je kan dus kiezen of je een halve of een ganse dag komt helpen. Kom je gans de dag, dan mag je uiteraard ’s middags mee aanschuiven aan de lunch: we voorzien lekkere verse soep en zelfgebakken brood met toespijs. Ook tijdens de werkzaamheden wordt aan een drankje en een hapje gedacht.

Einde: we staken de werken rond 17u00

Meenemen: houtzaag, bijl, kapmes, werkhandschoenen, kledij die vuil mag worden (wij zorgen ook voor materiaal, dus laat je niet tegenhouden als je zelf geen materiaal hebt!)

Inlichtingen: Kristin Van de Velde (052/478171 of kristin.vandevelde@belgacom.net), Peter Claus (0474/285213 of perico@telenet.be) of Rudi Clinckspoor (09/3699413 of clinckspoor@scarlet.be)
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   wo feb 05, 2014 9:56 am

Zaterdag 15 februari: beheerwerkdag in de Kalkense Meersen.

In een groot natuurgebied zoals de Meersen is er altijd wel werk te doen. In de wintermaanden is het knotten van wilgen één van de voornaamste bezigheden. Op die manier houden we deze fraaie landschapselementen én toevluchtsoorden voor vele planten en dieren in stand. We zullen ook enkele infoborden van Natuurpunt herstellen en terugplaatsen. Je kan kiezen of je een halve of een ganse dag komt helpen. Wie de ganse dag komt, wordt getrakteerd op lekkere verse soep en brood met toespijs. Ook tijdens het werken voorzien we een hapje en een drankje. 
Afspraak: 9u of 13u30 Aard Schellebelle
Einde: we stoppen met werken rond 16u
Inlichtingen: Peter Claus (0474/285213) of Kristin Van de Velde (052/478171)
Meenemen: houtzaag, bijl, kapmes, werkhandschoenen, oude kledij
Wij zorgen voor materiaal, dus laat je niet afschrikken als je zelf geen materiaal kan meebrengen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   vr feb 14, 2014 10:10 pm

Beheerwerkdag afgelast!

Het aanhoudende stormachtige weer heeft ons genoodzaakt om te beslissen dat de beheerwerkdag van morgen zaterdag 15 februari niet kan doorgaan. Men voorspelt rukwinden tot 100 km/u en in dergelijke omstandigheden is het niet verantwoord om beheerwerken uit te voeren, zeker niet aangezien we in een omgeving zouden werken waar ook bomen staan.

Binnenkort komen we bij u terug met meer nieuws over onze komende activiteiten. Laat ons hopen dat het weer ondertussen wat van zijn kuren verliest…
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
kobra
Zeearend
kobra

Aantal berichten : 17721
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   ma jun 23, 2014 9:12 am

Dinsdag 24 juni: bestrijding waterteunisbloem aan de Heisbroekvijver (Kalkense Meersen)

Net als vorig jaar doen we nog eens een controle op de aanwezigheid van Waterteunisbloem op het domein van de Heisbroek. Er zijn terug een aantal plantjes waargenomen en het is een milde winter geweest... Het is dus raadzaam om nog eens uit te rukken. Over het hoe en waarom van bestrijding van waterteunisbloem en andere invasieve exoten kan je hier meer lezen.

Afspraak: 9u30 aan het Heisbroek te Uitbergen

Weet je niet waar dit is? Neem dan contact op met Kristin!

Meenemen: rakel, emmer, plastiek zak, goed humeur

Info: Kristin Van de Velde (052/47 81 71)

Achteraf wordt voor iedereen een natje en een droogje voorzien!

Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
werkdagen & natuurbeheerdagen van Natuurpunt Scheldeland
Terug naar boven 
Pagina 1 van 2Ga naar pagina : 1, 2  Volgende

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kalkense meersenforum :: Aankondigingen en activiteiten-
Ga naar: