Kalkense meersenforum

Natuurpunt Scheldeland
 
IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  Inloggen  

Deel | 
 

 Hoogspanningslijnen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
kobra
Zeearend
avatar

Aantal berichten : 15806
Registration date : 22-10-06

BerichtOnderwerp: Hoogspanningslijnen   wo feb 05, 2014 9:49 am

Een berichtje van Dominique V en Gerald D (ingekort):

Elia, de beheerder van het hoogspanningsnetwerk, besteedde in 2013 een opdracht uit om na te gaan welke lijnen een potentieel gevaar zouden kunnen vormen voor vogels. Deze opdracht werd uitgevoerd door Natagora, i. s. m. Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen. Op basis van alle beschikbare informatie (bv. over slaapplaatsen van meeuwen, Aalscholvers en reigers, grote concentraties watervogels, winterse foerageergebieden van ganzen, en losse waarnemingen uit waarnemingen.be …) werd een high risk-map voor hoogspanningslijnen samengesteld.
....

In 2014 wil Elia een selectie van de theoretisch belangrijkste risicogebieden aan een nauwkeuriger onderzoek onderwerpen. We willen nu nagaan in hoeverre deze potentieel gevaarlijke hoogspanningslijnen ook in de werkelijkheid problemen veroorzaken voor vogels. Op een aantal van de daaruit vloeiende trajecten zullen, volgens een prioritering, door Elia de komende jaren maatregelen worden genomen die de kans op aanvaringen zouden moeten inperken. Natagora doet dat in Wallonië, Natuurpunt in Vlaanderen.

....

Belangrijk: Elia zal op basis van deze resultaten haar netwerk de komende 10 jaar - binnen de grenzen van het budget - vogelvriendelijker maken. Ken je een concreet knelpunt?
Mis dan deze kans niet want mogelijk is ze éénmalig.


....

Om tot een optimaal resultaat te komen, roepen we daarom de hulp in van onze vogelwerkgroepen. Indien je weet hebt van problemen in jouw regio, zijn lokale vogelaars vaak als eerste (en enige) hiervan op de hoogte.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
Wes
Zeearend
avatar

Aantal berichten : 1284
Registration date : 31-07-10

BerichtOnderwerp: Re: Hoogspanningslijnen   zo feb 09, 2014 1:49 pm

Net terug van Spanje, om de Kraanvogelpopulatie te beschermen (zo'n 30 000 tot 50 000 in de winter) te beschermen hebben ze een eenvoudige oplossing gevonden. Een reflecterend lapje plastic om de zoveel meter aan de hoogspanningskabels. Blijkt zeer effectief te zijn... Is ook wel nodig want in Spanje ligt veel electriciteit nog bovengronds.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
 
Hoogspanningslijnen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kalkense meersenforum :: Natuurbeleid in de Kalkense meersen-
Ga naar: